Ev Ödevi Sevdirme Yolları

23.12.2018 443

ÇOCUĞUNUZA EV ÖDEVİ YAPMASINI  10 PRATİK ADIMDA SEVDİRİN

NOT: "Bu yazı "çocuğum ders çalışmıyor, ne yapmalıyım?" diyen anne-babalar için çözüm olması amacıyla hazırlanmıştır."

Okulda verilen ödevler çocuklar için zaman zaman zorlayıcı olabiliyor. Bazı çocuklar, sadece sevdiği derslerle ilgili ev ödevlerini yapma konusunda istekli olurken, bazı çocuklar ise bütün ev ödevlerini sıkıcı buluyor. Ödev yapma konusunda isteksizliklerin sebepleri ve çözüm yolları hakkında bilgilendirici bir yazı hazırladık. Öncelikle "ev ödevi nedir ve neden önemlidir?" Sorusunu cevaplayalım. Sonrasında ise ev ödevlerinin çocuğa nasıl sevdirileceğini anlatalım.                                                                                                                                                        

EV ÖDEVİ NEDİR?                               

Ödev, yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Bu görev, başkası tarafından verilebileceği gibi kişinin kendi kendine sorumluluk yüklemesi ve yerine getirme gerekliliği hissetmesi sonucu da edinilebilir. Ev ödevi (okul ödevi) ise öğrenmeyi desteklemek için öğrencinin okul saatleri dışında, evinde yapması gereken görevleridir.

EV ÖDEVİ NEDEN ÖNEMLİ?

Yukarıdaki tanımda bazı kelimeleri kalınlaştırarak özellikle vurgulamak istedik. Şimdi kavramlar üzerinden ev ödevlerinin önemini hatırlamış olalım.

  • Sorumluluk: Okulda verilen ev ödevleri, çocuklara sorumluluk almayı ve sorumluluklarını yerine getirmeyi öğretir, alıştırır. Bu yönüyle verilen ödevler oldukça önemlidir.
  • Yerine getirilmesi gereken görevler: Öğrenci, ödevler sayesinde bir dönemi başarı ile tamamlamanın yöntemlerini keşfeder, çıkarımlar yapar ve ders alır. Örnek: Başarılı olmak için derslerime çalışıp, ödevlerimi yaptığımda nasıl sonuçlar aldım; yapmadığımda nasıl sonuçlar aldım?
  • Öğrenme sürecini desteklemek: Öğrenciler, ödevler sayesinde öğrendiklerinin kalıcı olmasını sağlar. Bir sonraki konulara ise hazırlıklı olurlar.

EV ÖDEVİNİ ÇOCUĞA SEVDİRMEK İÇİN  DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER! 

Ödevi sevdirmekten önce, ödevi korkutucu hale getirmeme konusuna çok dikkat etmeliyiz. Bunu sağlamak için anne-babaların ve öğretmenlerin kaçınması gereken davranışlardan ve asıl yapılması gerekenlerden bahsedelim.

1- Aşırı Zaman Alıcı veya Zor Ödevler Verilmemeli

Öğretmenler, çocukların okul dışındaki zamanını neredeyse komple işgal edecek düzeyde ağır ödevler vermemelidir. Bununla birlikte, kısa sürede bitebilecek olmasına rağmen aşırı zor ödevler de verilmemelidir. Bu tür ödevler karşısında çocuklar psikolojik olarak aşırı yorulmakta ve yılgınlık hissetmektedirler. Öyleyse, gereğinden fazla/zor ödevler verilmemesi gerektiği konusunda netleştiğimizi varsayıyorum ve bir sonraki maddeye geçiyorum.

2- Mükemmeliyetçi Olmayın, Çocuğu Yıldırmayın

Çocuğunuzun yaptığı ödev gözünüze hoş görünmüyor olabilir ama neticede o ödev yapılmış ve bitmiştir. "Hayır bu olmamış, yeniden yap" dediğiniz anda çocuk, bütün emeklerinin boşa gittiğini düşünüp üzülecektir. Bu durum sık sık tekrar ederse bu defa çocuk "ne de olsa yaptığım ödev beğenilmeyecek. Uğraşmama gerek yok" diyerek başarısızlığı peşin peşin kabullenebilir. Bu yüzden, ödevde hatalar varsa düzeltmesi için yardımcı olun ama komple ödevi yeniden yapmasını istemeyin.

3- Çocuk, Okuldan Gelir Gelmez Ödev Yapmaya Zorlanmamalıdır.

Okuldan eve gelen çocuk, mesaisini tamamlamış bir yetişkin gibi dinlenme ihtiyacı duyar. Çocuğunuz okuldan geldiği anda "hemen ödevlerini yap!" dememelisiniz. Ona dinlenmesi ve oyun oynaması için zaman tanımanız gerekir.

Unutmayın: Oyunlar, çocukların zeka gelişimi için en etkili araçlardır.                                                                                       

Çocuğunuzun oyuna ayırdığı süreyi ona çok görmeyin. En basit evcilik oyunu bile çocuğunuzun hayal gücünü geliştirme ve çeşitli sorumluluklara hazırlama konusunda önemli etkiye sahiptir. Öte yandan, bizzat planlı hazırlanmış zeka oyunları, zeka geliştirici oyuncaklar ve benzeri materyaller çocukların hem eğlenmesini hem de zihinsel becerilerini geliştirmesini

4- Ödev Yapma Saati Belirlemek Çok Önemli!

Çocuğunuzun günlük aktivitelerini planlaması ve bu plana uyması her zaman yararına olacaktır. Ona planlı yaşamayı öğretin ancak bu planı siz yapmayın. Kendi planlamasını oluşturmasına müsaade edin veya seçenekler sunun. Örneğin, ev ödevlerini günün hangi saatlerinde yapmak istediğini sorun. Anlaşma sağlamanız durumunda sürekli ödevlerini hatırlatmak zorunda kalmamış olursunuz.                                               

Unutmayın: Çocuğu sürekli ders çalışmaya ve ödev yapmaya zorlamak (sık sık hatırlatma yapmak) ters etki oluşturur. Bu tür baskılara maruz kalan çocuklar sık sık mazeretler uydurmaya ve ödevlerden uzaklaşmaya çalışır.

Çocuğunuzun uygun bir saat dilimi belirlerse tercihini onaylayın ve takip edin. Her gün aynı saatte ödevlerini yapması, derslerine çalışması önemli bir detaydır. Yani, bu planlama sürekli değiştirilmemelidir. Bu şekilde çocuğunuz erteleme alışkanlığıedinmeden görev ve sorumluluklarını tamamlamayı öğrenir. Aksi durumda "biraz sonra yaparım" diye diye ödevlerini uyku saati gelene kadar ertelemeye başlayabilir. Yetişkinler de dahil her insan, görevlerini erteledikçe motivasyonunu kaybeder. Dolayısıyla, ev ödevi saati belirlemek oldukça faydalıdır.                                             

5- Ödevler Kontrol Edilmelidir.

Her insan yaptığı işin karşılığını görmek ister. Bununla birlikte, denetlemenin olmadığı işlerde bir takım aksaklıklar görülür. Bu dengeyi iyi ayarlamak gerekir. Çocuğunuz ev ödevini bitirdiğinde onu tebrik edeceğinizi bilmeli. Ödevini yapmadığında ise açıklama yapmak zorunda olacağını bilmelidir. Özellikle öğretmenler, verdiği ödevlerin yapılıp yapılmadığını kontrol etmelidir. Aksi durumda öğrenci "ödevimi yapsam da yapmasam da bir şey olmuyor" düşüncesiyle sorumluluk duygusunu kaybedebilir.                                                       

6- Öğrencinin Başarıları Takdir Edilmeli ve Motivasyonu Artırılmalıdır.

"Çocuğum ders çalışmıyor" diyen ebeveynlerin birçoğu sürekli şikayetçi olurken takdir etmenin önemini atlıyor. Her zaman olumsuzlukları dile getirmek yerine çocuğunun ödevlerini övgü dolu sözlerle takdir ettiklerinde sonuçların değişebildiğini gözlemliyorlar. Aynı şekilde öğretmenler de bu konuya önem göstermelidir.